Rullsylta
Fläsksida
Kryddpeppar
Kryddnejlika
Senapsfrön (gula)
Svartpeppar
Lökpulver
Gelatinblad
Lagerblad
Salt (utan jod)
1. Putsa fläsksidan så att är hyfast slät och så att den blir lätt att rulla. Tag bort svålen så att den bara hänger kvar i långsidan (det här var det absoult mest arbetskrävande med hela projektet. Det är inte så lätt att få bort svålen som man kanske tror).
2. Mortla kryddorna och lägg gelatinbladen i vatten. Strö på gott med kryddblandningen, de här är inget för den snåle. Rikligt ska det vara så att det smakar jul. Fördela gelatinbladen jämt på fläsksidan(här gjorde jag bara det på halva sidan eftersom den andra skulle lufttorkas) och rulla for kunk och fosterland. Den ska vara så tight det bara går att få den.
3. Värm ugnen till 150 C. Knyt ihop rullsylta med bomullstråd (det här kan också vara lite meck med om man inte har tekniken inne eller om man inte bara surrar syltan fibrilt) och lägg den i en ugnsfast form. Täck med vatten, salta väl och lägg i ett lagerblad. Syltan är klar efter 2-3 timmar.
4. Sätt syltan under press under natten och voilá!
På onsdag så blir det en fullspäckad dag för då ska lutfisken sköljas fri från luten, glöggen skall tappas och rullsyltan som hänger på vinden ska utvärderas för första gången. Det är rätt roligt att göra syltan, mycket teknik innan man får svung på kniveggen. Sen går det som bara de och man önskar att man hade haft en liten sida till som man kunde fortsätta med. Men även frysen har sina begränsningar, än ska det knös ner mycket mer i den.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar