.... andra kallar det mulled wine eller vin chaud. Kärt barn har många namn och vi kallar det för glögg. Gemensamt är att basen vanligtvis är röttvin som kryddas och drycken serveras varm runt jultider. Vi dricker det som galningar fram till julafton för att sedan tvärstoppa och gömma ouppdrukna flaskor i ett skåp till nästa år. Ett tips är dock att dricka glöggen på sommaren tillsammans med några isbitar, toppers att prova sig fram till favo sommarglöggen. Och ja jultiderna har börjat närma sig, julmusten har kommit bara en tidsfråga kvar innan julmusiken och dekorationerna dyker upp. Så då passar väl jag på att förbereda mig genom att sätta en sats med GP:s Dunderglögg. Den ska stå i sex veckor och mulinutta sig så det är ju bara att sätt igång. Glöggen blir då klar alldeles lagom till mitten av november. Har redan programerat in i mobilen tider för uppföljning. Ingenting få lämnas åt slumpen. Fick prova glöggen hemma i Säffle första gången och har inte hittat något recept på hemmagjord glögg som har kommit inärheten än så länge, bara att hålla fingrarna för denna sats.
Dunderglögg
5 liter svagdricka
5 skivade råa potatisar
1 pkt bakjäst (50g)
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit ingefära (ca 5 cm)
1 kanelstång
500g russin
2,5 kilo socker
1. Blanda allt i en blå tiolitershink av plast. Täck över med plastfolie och gör små hål i den.
2. Låt stå i lugn och ro minst tre veckor, gärna sex i rumstemperatur.
3. Tappa upp på flaskor, se till att inte få med bottensatsen.
Hmm, funderade lite på hur mycket av sockret man skulle kunna byta ut mot mer potatis och hur mycket det i sin tur skulle påverka jäsningstiden? Får bli nästa års projekt tror jag. Det måste ju även gå att använda äpplen om man minskar mängden socker och russin. Har prövat med lite vanilj vilket inte är så dumt, har hört stjärnanis ger glöggen ett litet umpfh om man har i den. Ställer mig lite tveksam men man ska aldrig säga aldrig. Även citrusfrukter ska va gott i, krävs lite bättre planering tills nästa år. (hmm mycket o tänka på nästa år...)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar