Det går ett ryckte på facebook att julmusten har kommit till bland
annat Säffle och typ Åmål. Detta gick jag igång på och jag vet det är alldeles
för tidigt men i vissa lägen har jag ingen impulskontroll. Kände där med att
jag bara måste ha julmust! Men nu är det så här att jag bor i Älmhult och i Kronobergslän
finns inte julmust att få tag på någonstans. När jag artigt frågar hos alla de
som kan tänkas ha tittar de lite konstigt på mig och säger ”men du har du
verkligen kollat kalender” eller ”det är faktiskt fortfarande höst”. Hur kan de
komma sig att vissa avlägsna orter prioriteras och inte andra? Men jag håller
huvudet kallt, jag kan vänta (en stund). För att fira en delseger i
surdegsjungeln så blev det helstekt fläskkarré till middag. Mest förmodligen
för att jag hade en karré i kylen som hade köpts in för ett helt annat syft men
det är en annan historia.
Fläskkarré
Kryddpasta
Gurkmeja
Mald ingefära
Torkad timjan
Torkad rosmarin
Kryddpeppar
Svartpeppar
Sichuanpeppar
Vitlök
Färsk timjan
ev olja
Fläskkarré
Plommon
Aprikoser
Kryddpasta
Salt
1.
Blanda alla torra ingredienser i en mortel och
mortla iväg. Tillsätt sedan vitlök och färsk timjan. Det ska bli en pasta, om
den är för torr blanda i lite olja
2.
Stick hål i köttet med en liten kniv så att du
kan späcka det med plommon och aprikoser. Var inte rädd för att göra många hål
det blir bara bättre slutresultat (the more the merrier!) köttet ska givetvis
hålla ihop. Salta köttet och gnid sedan in kryddpastan i karrén. Se till att
det kommer ner i alla hålen ordentligt, var nogrann.
3.
Låt köttet vila några timmar i kylskåpet.
4.
Sätt ugnen på 150 C och ställ in steken. Ta ut
den vid 75 C då är den lite lätt rosa innuti annars är karré väldigt gott
vid 80 C.
Låt väl smaka – Jag hade en tomatsås till som jag tyckte
blev väldigt bra, men sen gjorde jag en omgång mathavre och det kan jag inte
säga var lika bra till (vet inte med det smakar lite gröt av det oavsätt vad
man kokar det med).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar