Igår kom jag på den briljanta ideén att jag skulle laga gäddqueneller,
problemet var bara att jag ingen gädda hade. Så jag gick in på google maps,
letade upp det närmaste fiskevattnet som såg lovande ut. Sen gick jag ut i garaget
för att gräva i de återstående flyttkartongerna efter mina fiskesaker. Kan ju
säga att innehållet i fiskelådan var inte riktigt som jag kom ihåg det. Efter
att ha stått i princip oanvänt i fyra år i en källare i Göteborg så såg
fiskeutrustning något glåmig ut. Men jag lät mig inte stoppas utan tog tag i
sakerna, konkade ut dem i bilen och körde till min utvalda plats. Väl parkerad
och ute ur bilen satte jag kurs ner mot vattnet. Problemet var bara att det
stod en hel skog ivägen och det som Gudrun hade skördat några år tidigare låg fortfarande kvar i
spillror , så det var bara till att börja kättra. När jag äntligen såg vattnet
så var det såpass långgrunt att hur stark jag än hade varit i min kastarm så
hade draget inte sjunkit djupare än min ankel, men jag gav inte upp letade
vidare och när jag äntligen hittade lite djup tog jag sats och kastade ut. Inget
skedde, ingen ring på vattnet, inget plask eller surr från linan. Då insåg jag
att istället för att draget hade följt med hade jag släppt linan för tidigt så
den for i princip rakt upp och fastnade i en björk. Det var nu på tiden att
avbryta fisket och dra sig hemmåt. Quenellerna får jag lägga på hyllan till en anna gång och tills dess får jag öva på självbehärskning. Hemma
väntade en stor rykande gryta med fårikål och med tanke på at det var
fårikålensdag i Norge i torsdags så passade det sig väldigt bra.
Rillette
Fläsksida
Öl
Vatten
Sichuanpeppar
Kryddpeppar
Kryddnejlika
Svartpeppar
Stjärnanis
Lagerblad
Timjan
Vitlök
Salt
1.
Krossa sichuanpeppar, kryddpeppar, kryddnejlika
och svartpeppar. Gnid in köttet.
2.
Täck nästan hela köttstycket med vätska.
Krossa vitlöken och tillsätt lagerblad, stjärnanis, salt och timjan.
3. Sätt
ugnen på 150 C och låt köttet tillagas i 3-5 timmar. Vänd köttet ofta.
4. När
köttet känns klart (ska kunna mosa det med en gaffel) ta ur det och putsa bort
oönskade delar. Mosad köttet och visp det med en elvisp så att det trådar sig.
Tillsätt skyn efter hand till önskad konsistens.
5. Fyll
i rena behållare.
Avnjutes på ugnsrostat vitt börd
men något av följande tillbehör – Knaperstekt bacon, friterad lök, cornichons,
rödbetor gärna en liten öl också.
Rilletten blir som ett fluffigt köttmos, konsistensen är väldigt annorlunda mot vad man brukar ha på smörgåsen. Om man inte vispar det utan bara mosar det med en gaffel så blir det pulled pork vilket även det är väldigt gott på surdegsbröd med mycket salt och peppar. I stridens hetta tog jag mig an lite andra projekt för at få tiden att
gå i väntan på rilletten.
Skagentoast eller konferanshotellens förlovade förrätt. Något underskattad måste jag nog säga och lägger man bara ner lite kärlek samt färska räkor i rätten så blir den riktigt njutbar. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar