Confiterad fläsksida
Ister
Sidfläsk
Glaze
Äppelcider
Äppelcidervinäger
Liquid smoke
Muscovadosocker
Lönnsirap
Lönnsirap
Chiliflakes
Tomatpuré
Vitlök
Peppar
1.
Låt fläsksidan koka i ca 30 sek för att
orenheter på köttets yta skall försvinna (istret får bättre hållbarhet om detta
görs och kan användas fler gånger).
2. Smält
istret och låt det sedan svalna. Sätt ugnen på 75 C. Lägg fläsksidan i en
passande form och häll över istret så att det täcker.
3. Låt
köttet tillagas i ca 13-16 timmar (jag tog ute det vid 13,5 tim, man får pröva sig fram). Tag ut
fläsksidan ur ugnen, sila av istret i en förslutningsbar behållare och låt det
svalna. Torka bort att fett runt om och lägg köttet under press i kylskåpet i
10-14 timmar.
4. Förbered
glazen genom att karamelisera socker och sirap. Häll sedan på vinäger, cider,
vitlök och liquid smoke (men var försiktig för mycket kan förstöra hela smaken.
Det är bättre att dutta lite i början och tillsätta mer i slutet om det skulle
behövas än att ha i för mycket från början för då är det bara att börja om).
5. Koka
upp och sänk sedan och låt det sjuda tills det börjar tjockna. Tag ur vitlöken,
peppra och koka tills glazen är som lönnsirap i konsistensen.
6. Låt
den svalna lite och tillsätt tomatpuré och chiliflakes. Låt vila tills det är
dags att använda den.
7.
Ta ut fläsksidan ur kylen låt den temperera sig
lite. Sätt ugnen på 225 C grill. Stryk på tjocka lager av glazen och låt köttet
bakas tills det får fin färg.
Servera - En god svensk lager
Jag serverade ungsbakad fänkål och plommonsås till, tyvärr blev
fänkålen något seg och den passade egentligen inte speciellt bra till så här
med facit i hand, är dock mycket nöjd med plommonsåsen. Och ja jag är så nöjd med att jag sänkt
temperaturen till 75 C, kunde dela köttet med en gaffen och vilka smaker sen! Det var helt sjukt gott tyvärr hade jag gjort
lite för lite.
Svålen skar jag av, kokade, torkade och friterade. Okej ska gå igenom
förfarandet lite snabbt: Skär loss svålen, koka den mjuk, ”filéa” den och gå över
med en rakhyvel så att allt hår försvinner, torka svålen, skär den i bitar,
fritera den 180 C och poff så har du fantastiska små bollar av svål som är ett
nöje att tugga i sig. Släpp alla hämningar och gå lös på kryddlådan för att
hitta den kombination som du tycker passar bäst till puffarna. Varför inte lite
riven choklad eller kanske krossad fänkål och kummin....
Men kom ihåg svålen får inte torkas för länge eller för kort tid.
Alltså det får inte vara för mörkt när man tar ut det men det får heller inte
vara för ljus.
(Efter att ha glömt bort surdegen ett dygn såg den tämligen tråkig ut
igår, men efter lite matande så verkar det som om den har tagit sig igen!
Håller tummarna för att det här ska gå vägen. Och i skrivande stund så kommer jag på mig själv att återigen ha glömt bort den....)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar