Leverpastej
Lever (Ungnöt)
Sidfläsk
Gul lök
Äpple
Ägg
Anjovis
Grädde
Smör
Mald ingefära
Kryddnejlika
Kryddpeppar
Svartpeppar
Salt
1.
Skölj lever under kallt vatten och putsa den sedan
ren från senor och hinnor.
2.
Skär levern och lite av sidfläsket i bitar stora
nog att passa i köttkvarnen alternativt gå lätt att mixa i foodprocessorn.
3. Blanda
mjöl och smör i en panna och tillsätt lite grädde i taget tills det blir en
tjock smet sjud sedan i ca 5min. Låt svalna och blanda med levern
4. Hacka
löken och äpplet i små bitar alternativt mixa dem och blnada med leversmeten
5. Rosta
kryddorna i het panna för att sedan mortla dem.
6. Tillsätt
mald ingefära, rostade kryddor, ägg, anjovis, salt till smeten och blanda väl.
7. Gör
ett prov genom att ta en sked av smeten i en skål, täck skålen med
aluminiumsfolie och ställ den i ett vattenbad
10-15 min. Ta ur skålen och låt pastejen svalna. Smaka av den för att se om
kryddningen är bra.
8. Häll
upp pastejen i en ungsfastform, täck den med aluminiumsfolie och ställ den i
ett vattenbad. Låt den stå inne i ca 1 tim på 175 C.
9.
Tag ut pastejen och låt den svalna ordentligt
innan användning.
Sätt dig i favoritstolen med en skiva dansktrågbröd, en tjock skiva
leverpastej toppat med rödbetor och sprödstekt fläsk. Avnjutes med en knärt aquavit
och en kall öl.
Leverpastej hör till en av mina absoluta favorit pålägg. Tjocka skivor med arbogapastej på ljummen hönekaka med mor annas saltgurka och en dutt majonäs på varje gurkskiva är kära barndomsminnen och icke att förglömma en stor kopp varm choklad vid sidan om. Det är något visst över pastejen som får det att vattnas i munnen och det är verkligen ett områda som man kan forska vidare i.
Parentes:
(Surdegen lever fortfarande och nu återstår det bara att dela och
kompostera surdegen för att gå in i en ny matningsperiod.)
Hej Andreas,
SvaraRaderaKul att du startat en blogg! Spännande att följa dina strapatser i köket ;)
Vågat att prova sig på leverpastej. Ska vara väldigt svårt att få till bra (har jag hört). Jag ska själv testa till att göra egen till jul, kanske lånar ditt recept.
Kram Fredrik
Hallå där Fredrik!
SvaraRaderaFörsta inlägget i bloggen yay =) Det var lite meckigt, men det var nog mer hur jag organiserade mig själv än själva tillagningen. Lycka till och uppdatera mig på hur det gick för dig! (Se till att krydda väl)
Kram på dig Fredrik!
Hej Vännen!Vilken trevlig blogg:)Ska bli spännande att följa dina äventyr i köket och i de småländska skogarna:)
SvaraRaderaKram Eva-Marie
Hej Eva-Marie!
SvaraRaderaRoligt att du gillar den =)Det får du så gärna göra!
Kramar Andreas