lördag 22 september 2012

Oxsvanssoppa

Igår gick jag igenom frysen och hittade där en oxsvans som bara längtade på att bli upptinad, upphettad och uppäten. Sagt och gjort så åkte den upp med ett huj, men nu återstod det att bestämma vad som skulle göras med denna lilla skatten. En höstig gryta kanske med tanke på att regnet bara öser ner, göra en klassiker – oxsvanssoppa, långsamt ungssteka eller rentav confitera den. Hmm svåra val, svåra val. Tillslut efter noga övervägande och genomgång av kylskåpet blev det tillslut soppan som stod som triumferande vinnare. Oxsvansen är inte den mest attraktiva biten på nöt, speciellt inte när man ser den framför sig hängande och slängande, men det är en av de mest välsamakande bitar skulle jag nog vilja påstå. Den kan vara ganska svår att få tag på även fast det har blivit lättare på senare år men hittar du en bit i butiken köp den för det  är alltid bra att ha i frysen. Det är min absoulta favorit bit att koka fond på eftersom det blir en så otrolig smak. Nog om detta, nu mot tillagningen –

Oxsvansoppa

Oxsvans
Rotselleri
Stjälkselleri
Salladslök
Morot
Kålrot
Gul lök
Vitlöksklyftor
Persilja
Tomatpuré
Mjöl
Vatten
Smör
Salt
Vitpeppar
Kryddnejlika
Cayennpeppar
 
1.       Bryn köttet runt om och lägg det i en kastrull som rymmer hela grytan.

2.       Skär rotsellerin, stjälksellerin, salladslöken (enbart det vita), kålroten och löken i grova bitar. Bryn dem utan att de tar färg. Häll sedan över dem i gryt grytan

3.       Tillsätt vitpeppar, kryddnejlika, persilja och vitlöksklyftor. Täck med vatten, koka upp och sänk sedan så att det får sjuda på låg värme i ca 3 timmar. Skumma då och då.

4.       Skär undetiden rosellerin, kålroten, moroten och salladslöken i tunna strimlor.

5.       När köttet känns klart, fiska upp det och lägg det till sidan. Sila soppan (är det massa orenheter kan man sila genom en ren kökshandduk eller dylikt) och sätt tillbaka den på spisen.

6.       Red av soppan med mjöl utrört i vatten (om soppan inte känns riktigt så mustig som den borde vara så koka ner den en stund så att smakerna koncentrerar sig och ja gör det innan redningen tillsätts) och tillsätt tomatpuré, salt, peppar och cayennepeppar (inte mycket det ska inte vara hett utan bara ett umfh).  

7.       Koka de strimlade grönsakerna i lättsaltat vatten (de ska vara al dente)

8.       Rensa oxsvansen på allt kött (tyckte detta var en tråkig uppgift först men när man får kläm på det så önskar man att man hade några bitar till)

9.       Häll upp soppan, lägg i köttet och toppa med grönsakerna.

Njut till ett kraftigt rödvin!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar