Oxsvansoppa
Oxsvans
Rotselleri
Stjälkselleri
Salladslök
Morot
Kålrot
Gul lök
Vitlöksklyftor
Persilja
Tomatpuré
Mjöl
Vatten
Smör
Salt
Vitpeppar
Kryddnejlika
Cayennpeppar
1.
Bryn köttet runt om och lägg det i en kastrull
som rymmer hela grytan.
2.
Skär rotsellerin, stjälksellerin, salladslöken (enbart
det vita), kålroten och löken i grova bitar. Bryn dem utan att de tar färg.
Häll sedan över dem i gryt grytan
3. Tillsätt
vitpeppar, kryddnejlika, persilja och vitlöksklyftor. Täck med vatten, koka upp
och sänk sedan så att det får sjuda på låg värme i ca 3 timmar. Skumma då och
då.
4. Skär
undetiden rosellerin, kålroten, moroten och salladslöken i tunna strimlor.
5. När
köttet känns klart, fiska upp det och lägg det till sidan. Sila soppan (är det
massa orenheter kan man sila genom en ren kökshandduk eller dylikt) och sätt
tillbaka den på spisen.
6. Red
av soppan med mjöl utrört i vatten (om soppan inte känns riktigt så mustig som
den borde vara så koka ner den en stund så att smakerna koncentrerar sig och ja
gör det innan redningen tillsätts) och tillsätt tomatpuré, salt, peppar och
cayennepeppar (inte mycket det ska inte vara hett utan bara ett umfh).
7. Koka
de strimlade grönsakerna i lättsaltat vatten (de ska vara al dente)
8. Rensa
oxsvansen på allt kött (tyckte detta var en tråkig uppgift först men när man
får kläm på det så önskar man att man hade några bitar till)
9. Häll
upp soppan, lägg i köttet och toppa med grönsakerna.
Njut till ett kraftigt rödvin!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar