söndag 16 september 2012

Hel kyckling


Helstekt kyckling är något som jag har haft lite svårt att få till riktigt bra. Den blir antingen för torr, för blek, för smaklös eller för smakrik. Skinnet blir aldrig knaprigt, antingen blir det för blött eller så händer det inte så mycket men vanligast är att det blir segt. Koka hela kycklingar är jag däremot en jävel på, det blir riktigt bra men det hjälper ju inte när man ska ha den i ugnen. Men har iallafall tagit mig an uppgiften att lyckas med en hel kyckling i ugn och denna gången har jag rimmat den för extra saftighet (det säger dom som vet iallafall).

Citrus kyckling
 
Rimmnings lag
Vatten
Salt
Apelsin
Citron
Svartpeppar
Lagerblad
Vitlök 
 
Marinad
Honung
Apelsinsaft
Brunfarin
Soya



1.       Blanda till och koka upp lagen. Låt den svalna (om du är otålig funkar det bra i vattenbad) och häll lagen sedan över kyckligen så att det täcker.

2.       Ställ in kycklingen i kylskåpet och låt den minst rimma i 18 timmar (min låg i 30 timmar)
 

3.       Ta ut kycklingen, torka av den lätt och låt den torka på ett galler eller liknande en stund.

4.       Blanda ihop marianden och sätt på ugnen ca 225. Pensla kycklingen och låt den stå i ugnen tills den fått färg. Ta ut den och pensla den på nytt, sänk ugnen till 125 och låt kyklingen stå inne tills den är helt klar. Stick in en kniv för att testa.
 
5.       Enjoy!
 
 
Serverade med bulgur och en portvinssås. Bulgurn passade bra till men portvinssåsen blev katastrof så ut med den. Kycklingen var helt otrolig, inte för att skryta men har aldrig satt tänderna i ett par så pass möra bröst förut. De föll ju isär! Smaken var jämnt fördelad och den här rätten går upp på guldhyllan.

(Note to self: Mer apelsin samt vitlök i rimlagen nästa gång)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar