lördag 15 september 2012

Het chili


När jag växte upp var chili con carne en gryta bestående av köttfärs och vita bönor i tomatsås, hemma serverades rätten alltid med ris vilket skolan också gjorde med ett undantag. De blandade nämligen överkokt ris med grytan till en enda stor gröt och på så vis minskade antalet kantiner de behövde diska. Skolans chili var inte något man längtade efter precis men den som gjordes hemma var riktigt god och jag kan fortfarande få cravings efter en tallrik eller två. Sen kom tacorevolutionen med nachochipsen i släptåg, vi slapp äta överkokt ris och fick iställt knapriga spröda majschips att fiska upp böner och köttfärs med. Chili hade aldrig smakat så bra, pusselbiten som så länge saknats föll plötsligt på plats. Sen dess, när våra vägar har mötts, så har chiligrytan ständigt evolverat och funnit nya höjder. Köttfärsen har bytts ut mot högrev, de vita bönorna har fått sällskap av svarta- samt kidneybönor, det är inte längre en lunchrätt utan har blivit middag och iochmed det så har mjölken bytts ut mot Corona. Har till och med bytt ut chilipeppar mot Naga Jolokia en gång utan att veta vad det var för något dessutom ökade jag mängden, det var den svettigaste måltid jag någonsin har haft.  Chili ska vara het men det finns gränser!



Chili con carne

Färska Tomater (ju mer smak desto godare chili)
Lök
Paprika (Röd & Grön)
Högrev
Vitlök
Chili (blanda gärna färsk, torkad, flakes), kan även bytas ut mot habanero för mer styrka
Ister
Tabasco Chipotle
Brun farin
Cayenpeppar
Paprikapulver
Oregano
Spiskummin
Tomatpuré
Sambalolek
Lagerblad
Oxfond
Rödvin
Vatten
Bönor (Vita bönor I tomatsås, Svartabönor & Kidneybönor)
Svartpeppar
Salt

1.       Stek på köttet och lägg det i en gryta.

2.       Hacka löken, vitlöken, chilin, tomaterna samt paprika. Fräs på ingredienserna i ister och häll över dem i den gryta du tänker använda.

3.       Tillsätt tabasco chipotle, brun farin, cayenpeppar, paprikapulver, oregano, spiskummin, tomatpuré sambalolek, lagerblad, oxfond, rödvin, vatten. (Det ska vara het men man ska inte få ett blödande magsår på kuppen)

4.       Sjud chilin i 3-5 timmar på låg värme, rör då och då. Tillsätt mer vätska om det skulle behövas. Plocka upp köttet och finfördela det med händerna (använd gärna handskar blir ganska slibbigt annars) och lämna tillbaka det i grytan igen.  

5.       Tillsätt bönorna allra sist (Skölj de svarta – samt kidneybönorna men använd hela tomatsåsen fån de vita bönorna)

6.       Smaksätt med salt och peppar. Servera med cremé fraiche, lime, nachochips (hemgjorda är bäst), ljustbröd ev guacamole och iskall Corona (den dricks med citron och inte lime)

 
 

Det tvistas en hel del om vad som är chili och vad som inte är det. Det finns lika många recept och varianter som personer som lagar rätten och även fast jag inte kommer få medhåll från alla så är detta en chili för mig. Men det tåls alltid att bli överbevisad!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar