söndag 14 oktober 2012

Blåmusslor med libbsticka

Nu är det söndag kväll och kålsoppan tyter ut ur öronen. Det räcker mer än väl att äta den tre gånger om dagen i tre dagar. Dessutom känner man sig lite uppblåst efter ett tag. Så varför inte förkovra sig lite i blötdjurensvärld innan nästa sopprunda påbörjas. Hade även en ide om att jag skulle få till en toscaäpplekaka som snacks. Och det är välbehövligt efter att ha tampats med ett stycke badkar som har åkt ut och ett stycke duschvägg som har åkt in. Visserligen är duschväggen en dörr men vem håller räkningen - the means justify the goal. Jag citerat Pretty Woman - Edward Lewis: What's your name? Vivian: What do you want it to be? En vägg.

Musslor

Blåmusslor
Morot
Palsterncka
Chili
Vitlök
Gul lök
Salladslök
Lagerblad
Libbsticka
Persilja
Vittvin
Krossadetomater
Socker
Lättrökt sidfläsk
Citron
Olivolja
Svatrtpeppar
Salt
 
1. Hacka grönsakerna i mycket små bitar inkl. chilin samt presssa vitlöken. Fräs alltihop i olivolja.
 
2. Häll på vinet och låt det koka in det. Tillsätt tomaterna och lagerblad. Låt allting koka ihop och smaka av med socker, salt och peppar.
 
3. Låt musslorna ånkokas tills de öppnas och häll i dem i såsen. Krydda i slutet med persilja och libbticka till en behaglig balans. 
 
4.  Knaper stek fläsket och ställ det åt sidan.
 
 
Pasta passar väldigt bra till musslorna, häll då över musselsåsen och fördela fläsket väl över rätten avsluta med lite pressad citron. Vi hade inget vitt vin så det blev lite äpplemust istället vilket funkade lika bra.
 

 
Toscaäpplekaka

 
Deg
 
Smör
Mjöl
Socker
Muscvadosocker
Ägg
Bakpulver
Grädde
 
Tosca
 
Mandelspån
Socker
Mjöl
Mjölk
Smör
 
Äpple
Kanel
Socker
 


1. Smält matfettet och låt det svalna. Blanda sockret och äggen pösigt och fluffigt.
 
2. Tillsätt mjöl och bakpulver under siktning. Häll sedan i matfette och grädden (glöm inte att bröa en form som den ska stå i). Tag fram en påse häll i de skurna äpplebitarna, socker och kanel skaka sedan om. Placera ut i lämplig formation på kakan.  
 
3. Sätt ugnen på 175 C och grädda i 20 min. Under tiden:
 
4. Vispa ihop toscan på spisen allt i en gryta men låt det under inga omständigheter koka. Ställ undan smeten tills botten är fördig gräddad.
 
5. Tag ut kakan häll på smeten och grädd i ytterligare 15 min.
 
 
Så resten av kvällen har gått åt att trycka så många bitar som möjligt. Toscan har bara en biefftekt och det är sockerhalten som framkallar hyperaktivitet, det är förädiskt och upptäcks inte förens det är försent

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar