onsdag 3 oktober 2012

Surdegstest del 1


Så idag var det dags att prova surdegen. Har den blivit tillräckligt stark eller behöver den en veckas matning till måntro? Sista matningen skedd i morse sen dess har jag stått och knådat för glatta livet mellan jäsningarna. Sista jäsningen sker i kylskåpet och imorgonbitti ska jag steka brödet för att se hur hur det blir, lite spänd är jag ju måste jag nog tillstå. Dessutom har mysteriet med mina degskrapor löst sig. Det visade sig att min man hade tagit dem och använt som spackedspadar. Vet inte riktigt hur tankegången går när man går i köket öppnar redskapslådan för köksattiraljer och letar efter verktyg men förmodligen något i stil med ”åå hur har spackelspadarna (degskraporna) hamnat här”. Men å andra sidan – vem är jag att döma (det fanns en gång en humidor).


Det ser inte mycket ut för världen, men den verkar lovande. Det här är bara en tredjedel, skulle förmodligen haft i lite mer deg men jag var så uppe i allt runt omkring så jag följde recepet slaviskt och delade degen i tre delar. Varje del skulle ha varit 500g men i kampen med plastfolien förlorade jag ca 600 gram totalt så bitarna blev bara 300g vilket märktes mycket tydligt när jag lade ner dem i respektive korgar.  
 

Det går ett ryckte på facebook att julmusten har kommit till bland annat Säffle och typ Åmål. Detta gick jag igång på och jag vet det är alldeles för tidigt men i vissa lägen har jag ingen impulskontroll. Kände där med att jag bara måste ha julmust! Men nu är det så här att jag bor i Älmhult och i Kronobergslän finns inte julmust att få tag på någonstans. När jag artigt frågar hos alla de som kan tänkas ha tittar de lite konstigt på mig och säger ”men du har du verkligen kollat kalender” eller ”det är faktiskt fortfarande höst”. Hur kan de komma sig att vissa avlägsna orter prioriteras och inte andra? Men jag håller huvudet kallt, jag kan vänta (en stund). För att fira en delseger i surdegsjungeln så blev det helstekt fläskkarré till middag. Mest förmodligen för att jag hade en karré i kylen som hade köpts in för ett helt annat syft men det är en annan historia.
 
Fläskkarré
 
Kryddpasta
 
 Gurkmeja
Mald ingefära
Torkad timjan
Torkad rosmarin
Kryddpeppar
Svartpeppar
Sichuanpeppar
Vitlök
Färsk timjan
ev olja
 
Fläskkarré
 
Plommon
Aprikoser
Kryddpasta
Salt
 
1.       Blanda alla torra ingredienser i en mortel och mortla iväg. Tillsätt sedan vitlök och färsk timjan. Det ska bli en pasta, om den är för torr blanda i lite olja
2.       Stick hål i köttet med en liten kniv så att du kan späcka det med plommon och aprikoser. Var inte rädd för att göra många hål det blir bara bättre slutresultat (the more the merrier!) köttet ska givetvis hålla ihop. Salta köttet och gnid sedan in kryddpastan i karrén. Se till att det kommer ner i alla hålen ordentligt, var nogrann.
3.       Låt köttet vila några timmar i kylskåpet.
4.       Sätt ugnen på 150 C och ställ in steken. Ta ut den vid 75 C då är den lite lätt rosa innuti annars är karré väldigt gott vid  80 C.
Låt väl smaka – Jag hade en tomatsås till som jag tyckte blev väldigt bra, men sen gjorde jag en omgång mathavre och det kan jag inte säga var lika bra till (vet inte med det smakar lite gröt av det oavsätt vad man kokar det med).



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar