söndag 11 november 2012

Blodpudding eller blackpudding hur du nu vill ha det....

Då var det dags att ta tag i den där påsen (som egentligen var en burk) med blod som har legat och gnagt på samvetet ett tag. Jag älskar blodpudding, det är otroligt gott. Tyvärr är det en något bespottad rätt som är allt för underskattad, vet inte riktigt varför. Det kan vara för att vi romantiserar lite för mycket över den röda vätskan och gör den oätbar i våra tankar men det är bara spekulationer. Mig veterligen äts denna anrättning på två sätt - antingen med vitsås eller med stekt bacon/fläsk  och lingon (dispyt här om de ska vara rårörda eller om det ska vara sylt). Samma personer som som har vitsås till blodpuddingen serverar såsen även till kroppkakor. Det här är aningen ett generationsskifte eller en total geografisk egenhet. I och för sig så serveras vitsås till blodpalt, men till blodpudding? Nja jag är skeptisk....
 
Blodpudding
 
 
Grisblod
Mjölk
Grädde
Äpplemust
Malda Nejlikor
Mald Kryddpeppar
Mald Ingefära
Krossad vitpeppar
Mejram
Lökpulver
Rödlök
Gullök
Grovt Rågmjöl
Dinkelmjöl
Salt
Ister
 
 
 
1. Tina blodet (Ta inga genvägar här, om du läst biologi så vet du varför. Försök inte heller pressa det igenom en sil, du hinner bli galen innan du fått igenom allt blod) och sila det.
 
2. Fräs löken mjuk i ister och låt svalna. Blanda i mjölken, grädden och äpplemusten. Vispa väl.
 
3. Tillsätt löken och kryddorna i smeten, rör om  och tillsätt sedan mjölet - lite i taget. Smeten får inte bli för tjock. Smaka av med salt och peppar. Provstek en plätt o se att kryddningen är bra.
 
4. Låt smeten svälla i en timme. Smörj två ungsfasta brödformar (eller vilka formar som helst, vill du att din blodpudding ska se ut som en ros ja varför inte ta den rosformade sockerkaksformen. Det är din blodpudding).
 
5. Häll upp smeten (vispa några tag först) i formarna. Ställ ner dem i ett vattenbad och svisch in i ugnen på 120 C. Glöm inte att lägga aluminiumsfolie ovanpå formarna så att det täcker.
 
6. Blodpuddingen är klar efter ca 2 timmar men känn lite då och då med en provsticka så att den inte är rinnig. När den är klar, ställ då in den i kylskåpet så att den får sätta sig till dagen efter.
 
Stjälp upp den lilla puddingen, skär den i skivor och stek den i fläskets stekspad. Servera med lingon och knaperstekt fläsk. I skolan fick vi lära oss att apelsinjuice var det bästa att servera till blodpudding eftersom det stimulerar upptaget av järn därför rekomenderar jag i min tur en Tequila sunrise eller varför inte en Screwdriver till - "but dont drink and drive folks"

   


2 kommentarer:

  1. Hemlagad blodpudding? Du är fantastisk! Det är inte de lätta, enkla recepten du hittar på. Blev den bra? Ni får snart flytta hem i igen så vi får smaka på alla läckerheter.

    SvaraRadera
  2. Den blev väldigt bra om jag får säga det själv... Mn det blev betydligt mer än vad jag hade räknat med så nu har vi fulla frysen i blodpudding =) Det är fatiskt enklare än man tror, tycker du ska göra ett försök speciellt så du får testköra din present ordentligt!

    SvaraRadera