torsdag 1 november 2012

Dillkött i mängder

Vad vore svenska matlagning utan en flaska ättika i skafferiet? Ingen sill varken på julbordet, påskbordet eller till midsommar. Färskpotatisen hade förmodligen inte varit så stor och den fryntlige lille nubben hade misst sin självklara plats vid dessa högtider. Som avkalkningsmedel har den en alldeles speciell plats på hyllan och ett gammalt husmorsknep är ju att ställa ut en skål eller två med ättika där oönskade odörer har smygt sig på. Prövade det en gång efter en fest nu var det bara så att jag råkade ställa skålen i sängen för att jag behövde röja lite på golvet men istället välte jag skålen och innan jag visst ordet av hade madrassen sugit upp all vätska. Jorå så att när kvällen kom och natten hade gått var man ordentligt marinerad.

Any who så åter till dillköttet, när man väljer kött ska det vara kalv eller lamm oavsett vad någon annan säger. Högrev funkar bara inte, det gör faktskt inte det (högst personlig åsikt). Sen ska såsen vara så syrlig att det nästan känns som en suruppstötning när man sväljer. För att den ska bli det måste man få rätt balans mellan det söta och det sura. Blir den för söt blir det bara sliskigt, blir det för surt går det inte att äta och blir den för tam så tjaa då är det helt enkelt inte värt besväret.

Dillkött

  Kött
 
Kalv eller lamm (om man tar med ben blir det en mustigare buljong men det blir lite mer pill efter man kokat köttet)
Purjolök
Morötter
Palsternacka
Rotselleri
Lagerblad
Vitpepparkorn
Salt
 
Sås
 
Buljong
Grädde
Dill
Ättika
Socker
Mjöl
Smör
Vitpeppar
Salt
 

 
1. Skär köttet i bitar, lägg dem i en gryta och fyll på med vatten. Koka upp och låt det koka i 1 minut, häll sedan av vattnet och spola av köttet.
 
2. Hacka purjolök palsternacka, rotselleri grovt. Hacka morötterna i slantar. Lägg grönsakerna i en gryta tillsammans med köttet, tillsätt vitpeppar samt lagerblad, fyll på med vatten och koka upp igen.
 
3. När det har kokat upp, sänk så att det bara puttrar och salta efter behag. Efter en 1-2 timmare är det klart. Häll av all vätska i en behållare. Plocka ut köttet samt morötterna och ställ det åt sidan.
 
4. Fräs smör och mjöl i en kastrull. Tillsätt buljongen efterhand och tillsätt till sist grädden.
 
5. Låt det kokaihop och kryppa sedan rikligt med dill. Blanda socker och ättika i en behåller (mamma tips så får man balnsen redan från början) och tillsätt i såsen tills det känns ungefär som en uppstötning.
 
6. Salta o peppra!
 
 
Mjölig potatis är det självklara valet till denna rätt!
 
Nu luktar det svidd choklad från köket och båda brandalarmen går förfullt. Förstår inte, vi har två helt överenergiska brandalarm. De är så fruktansvärt känsliga, behöver bara titta på dem så börjar de pipa. Det är faktiskt inte så att jag bränner vid saker hela tiden, tror helt enkelt att det är något fel på dem.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar