lördag 17 november 2012

Kål x1, rödkål

Då var det dags att ta tag i kålen. Rödkål, grönkål (långkål) och brunkål är väl förmodlige de vanligaste kålsorterna på julbordet, vet inte om det är någon som använder sig av brysselkål men det är det säkert. Tänkte jag skulle göra alla varianter men eftersom jag inte har något skinkspad så får jag börja med rödkålen.

 
Traditionellt har vi alltid haft rödkål och grönkål på vårt julbord men eftersom vi nästan bor nere i Skåne så får vi lägga till brunkålen också. Vet inte riktigt varför men rödkålen är väldigt underutvecklad. Vitkålen tillexempel används i väldigt många rätter men rödkålen används nästan bara på ett enda sätt vilket är lite märkligt och jag vet inte varför det är så...? Varöfr finns det tillexempel inte röd surkål, det borde ju fungera på samma sätt. Eller varför inte spexa till kålpuddingen lite, det finns  ju faktiskt ingen regel om att det måste vara vitkål i kålpudding. För det heter  KÅLpudding inte VITKÅLpudding. Dessutom är den inte röd, den är lila but who´s counting.
 
 
Rödkål
 
1,5 kg ett rödkålshuvud
5st Äpple (gärna lite syrliga)
 5st Charlottenlök (de varierar så i storlek men jag tog mängden motsvarande ett rivet äpple)
0,5 L Koncentrerad svartvinbärssaft
75g smör
4 msk svarvinbärsgele
1-3 tsk Ättika
Peppar
Salt
 
1. Skär ut stocken och dela rödkålshuvudet. Dela huvudet i 1/4 delar och strimla tunnt.
 
2. Hacka löken tunnt och skala samt riv äpplena. Stek allt mjukt i smör.
 
3. Häll på saften och ättikan låt koka ihop i ca 1.5 timma till det är mjukt. Smaka av med Ättika svartvinbärsgele, salt och peppar.
 
 
Det blir rätt mycket så det är väl tur att det går att frysa ner. Funkar utmärkt till tjocka bondkotletter, gräddsås och king edward potatis. Det måste vara mjölig potatis så att man kan mosa den i såsen! Men den här satsen får vänta på julribban den 23:de.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar